hardlopen-voor-iedereen.nl

Berenloop 2012

 TERUG NAAR TERSCHELLING.   Mijn vierde Berenloop op Terschelling. Samen met Eddy staan we in het startvak, na eerst 4000 halve-marathonlopers te hebben zien vertrekken(wij zijn met zo'n 750 man). Mijn vaste loopmaat van de vorige drie edities, Johannes de Boer uit "It Heidenskip",
 kom ik ook weer tegen. We kunnen nu wellicht de marathon samen te lijf gaan.

 

Gelukkig, het blijft droog, temperatuur rond de 7 graden, maar in mijn korte broek krijg ik het niet koud. Na de eerste kilometer in de grote massa te hebben gelopen, daarbij ook een mooi duinkonijn in te hebben gehaald, lopen we in een pittig tempo (rond de 4.30 min. per km) met een groepje van een man of 4-5 de eerste 15 km. Dan de duinen in bij Oosterend. Bult op, bult af, vlak lopen zoals in het begin is er zowel letterlijk als figuurlijk niet meer bij. Ik prent mezelf in: onder de 5 min. (per km) blijven (mijn klokje herinnert me er elke km aan of dat lukt).

 

 

Het afzien begint, maar het is nog zo'n eind.......

 

 

Bij Formerum (25 km) zie ik Agnes, maar waar zijn Jeannette en de jongens? Ik zie ze niet, shit! (hoor ik achteraf dat zij daar net een paar minuten te laat waren). Toch maar "gewoon" doorgaan dan. In de bochten, bij de dorpen veel publiek, fantastisch publiek! "'t Ziet er goed uit",  hoor ik iemand roepen. Zo voelt het niet altijd.

 

 

 

 

 

 
   

Na 32 km het strand op bij Midsland aan Zee. Steil hoor, het duin over. Het strand is nog goed vochtig na alle regen van een dag eerder. Twee gigantisch grote mechanische schoenen groeten mij halverwege het strand. Ik groet dankbaar de "mechaniekers" terug. Ik probeer mijn schoenen ook bijna mechanisch door te laten draaien, hetgeen nog redelijk lukt ook. Dan.....door het mulle zand weer het duin over ...pffff...., maar dan zie ik Jeannette en de boys staan bij de strandopgang, dat geeft mij voor 30 seconden vleugels, zodanig dat ik bovenop het duin even op Johannes wacht, die het zonder vleugels moet doen.

 

Dan......de laatste 7 km, take the Longway home. Doorzetten dus. Johannes krijgt wat last van krampverschijnselen, ik-gelukkig-niet. De laatste 4-5 km loop ik langzaam een beetje bij hem weg, ik weet dat hij er in iets rustiger tempo ook wel komt. In West de bocht om, een sneeuwkanon en een massa juichende en klappende mensen geven me nog een "boost". Ik ben nog in staat een beetje te versnellen de laatste kilometer. Dan de rode loper op, wat een heerlijke sensatie! Gedragen door de massa de laatste 100 meter en dan..........de bouillon van Sietske, het lekkerste wat er is, zo kort na de finish. Dan Johannes opwachten, die 1 minuut na mij finisht. Gefeliciteer J, ook een PR op de Berenloop (zijn 10-de Berenloop). Mijn tijd: 3.21.07, mijn snelste Berenloop! Eddy, 3.49.28, ook een verbetering van zijn beste Berenlooptijd, klasse, joh!

 

 

Via Jesse( en Facebook / Bert Kasten ) kom ik er 's avonds achter dat ik bij de recreanten 1-ste ben geworden in de catagorie M 50. Wow! Dat moet gevierd worden. 's Avonds op naar Hessel in zijn restaurant in Hoorn (wij hebben een appartement in Hoorn dus dat komt mooi uit), die de champagne voor de halve marathon en marathon"kanjers" laat rondgaan. En volgend jaar? Ach ja, Hessel weet het wel en zingt: "Terug naar Terschelling",

 

 

 Sjirk.